Ugrás a tartalomhoz

Peter Bieri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pascal Mercier szócikkből átirányítva)
Peter Bieri
Született1944. június 23.
Bern, Svájc
Elhunyt2023. június 27. (79 évesen)
Berlin, Németország
ÁlnevePascal Mercier
Állampolgárságasvájci
Nemzetiségesvájci Svájc
Foglalkozása
  • író
  • filozófus
  • egyetemi oktató
  • szakíró
Iskolái
Kitüntetései
  • honorary doctor of the University of Lucerne
  • Marie Luise Kaschnitz-díj (2006)
  • Tractatus Award (2014)

SablonWikidataSegítség

Peter Bieri (Bern, 1944. június 23.Berlin, 2023. június 27.) ismertebb álnéven, Pascal Mercier svájci író és filozófus.

Tudományos háttér[szerkesztés]

Filozófiát, angol- és indianisztikai tanulmányokat folytatott Londonban és Heidelbergben is. Doktori fokozatát 1971-ben Heidelbergben szerezte meg Dieter Henrich(wd) és Ernst Tugendhat(wd) időfilozófiai(wd)[1] tanulmányai után, J. M. E. McTaggart(wd) munkásságára hivatkozva. Doktori fokozatának átadása után Bieri a Kaliforniai Egyetemen (Berkeley), a Harvard Egyetemen, a berlini Wissenschaftskolleg zu Berlin(wd) és a Van Leer Jeruzsálemi Intézetben(wd) folytatta tudományos pályafutását. 1983-ban a Bielefeldi Egyetemen(wd) kezdett dolgozni, majd tudományos asszisztensként dolgozott a Heidelbergi Egyetem Filozófiai Szemináriumán.[2]

Bieri társalapítója volt a Német Kutatási Alapítvány(wd) megismerés- és agykutatási egységének.[3] Kutatásainak fókuszában az elmefilozófia, az ismeretelmélet és az etika állt. 1990-től 1993-ig a Marburgi Egyetem filozófiatörténet-professzora volt; 1993-tól a Freie Universität Berlin-en tanított filozófiát, miközben az analitikus filozófia tanszékét is betöltötte, mentora, Ernst Tugendhat(wd) utódjaként.[4]

2007-ben korán nyugdíjba vonult, kiábrándult az akadémiai életből, és elítélte a menedzserizmus ("Eine Diktatur der Geschäftigkeit") térnyerését és a tudományos munka iránti tisztelet hanyatlását.[5]

Álnév és írói munka[szerkesztés]

Bieri íróként a Pascal Mercier álnevet használta, amely a két francia filozófus, Blaise Pascal és Louis-Sébastien Mercier(wd)[6] vezetéknevéből állt össze. Martin Halter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című folyóiratban nagyképű modornak minősítette Bieri azon kísérletét, hogy „a berni közhelyes férfit francia filozófus csipkeruhába öltöztesse”.[7] Peter Bieri öt regényt publikált. Az irodalom megírása számára az író lelkének hangulatokon keresztül történő megnyilatkozása volt: „A hangulat - ez a könyvben abszolút a legfontosabb, és ez mutatja meg, mint semmi más, az író lelkét.”[8] A kritikusok „szív, bánat és sok sors”[9] „sikerreceptjeként” azonosították[10], amelyet Bieri, aki „wellness irodalomra” törekedett[11], kevés eltéréssel alkalmazott minden egyes könyvében.

Halála[szerkesztés]

Bieri 2023. június 27-én halt meg Berlinben, 79 évesen.[12]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

Filozófia[szerkesztés]

A full list of his philosophical works may be found on Wikipedia's German pages.

Regények[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Éjféli ​gyors Lisszabonba (Nachtzug nach Lissabon) – Ulpius-ház, Budapest, 2011 · ISBN 9789632544496 · Fordította: Zalán Péter

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A tér és idő filozófiája a filozófiának az a ága, amely a tér és idő ontológiájával és ismeretelméletével kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
  2. Peter Bieri - Autoren - Hanser Literaturverlage. www.hanser-literaturverlage.de
  3. ZiF - Center for Interdisciplinary Research - Homepage. www.uni-bielefeld.de . [2006. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Prof. Dr. Peter Bieri (*1944). Free University, Philosophy Department. [2009. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. Manfred Papst, Peter Bieri alias Pascal Mercier hat genug von der Universität. In: NZZ am Sonntag, 27 May 2007 (with quotation from Frankfurter Allgemeine Zeitung, 23 May 2007)
  6. Louis-Sébastien Mercier (1740. június 6. - 1814. április 25.) francia drámaíró és író.
  7. Martin Halter, Die Seele hängt voller Geigen. In: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 30 May 2007
  8. Peter Bieri, Wie wollen wir leben? 2nd ed., Residenz Verlag, St Pölten 2011, p. 51: "Eine Atmosphäre – sie ist das absolut Wichtigste an einem Buch, und aus ihr spricht wie aus nichts sonst die Seele des Autors."
  9. Martin Halter, Die Seele hängt voller Geigen. In: Frankfurter Allgemeine Zeitung. 30 May 2007: “Herz, Schmerz und viel Schicksal”, “sein Erfolgsrezept”. Similarly Joseph Hanimann, Mit dieser Geige findet sie den Tod. In: Süddeutsche Zeitung. 16 July 2007: “painting emotion in a way that borders on kitsch” (“an Kitsch grenzende Gefühlsbeschreibung”), and Volker Weidermann, Professor Kitsch. In: Frankfurter Allgemeine Zeitung. 10 May 2007.
  10. Eberhard Falcke, Abgeschmackte Stimmungsmacherei. In: DIE ZEIT. 10 June 2007: “literarische Wellness”.
  11. Jens Jessen, Monumentale Biederkeit. In: DIE ZEIT. 12 March 2020.
  12. È morto lo scrittore Peter Bieri, alias Pascal Mercier (olaszul)
  13. Honorary Doctorates - University of Lucerne. www.unilu.ch . (Hozzáférés: 2019. június 3.)
  14. This is a popular science book on the topic of 'free will'. Marcus von Schmiede claims that Bieri does a good job in making the discussions surrounding determinism accessible to a wider audience; cf. von Schmiede's review of the book in Die Zeit (Hamburg, Germany), 13 December 2001.
  15. Éjféli gyors Lisszabonba (film)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Peter Bieri című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.